T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / MAMAK - Türkoğlu İlkokulu

TUTUMLULUK VELİ MEKTUBU

VELİ MEKTUBU 

 

Sayın Veli,

 

Değerler eğitimi, bireylere dürüstlük, samimiyet, yardımseverlik, sorumluluk, güven, saygı, doğruluk, tutumluluk vb. ahlaki değerleri öğreterek onların daha sorumlu ve daha duyarlı birey olmalarına yardım etmektir. Kısaca kendisine ve topluma yararlı olacak temel değerleri kazandırma eğitimidir. “Değerler Eğitimi” projesi çocuklarımızın hem bugünü hem de gelecekleri için bir teminattır ve çocuklarımıza yaşayacakları dünyadan sorumlu olmayı öğretir. Bu kapsamda israf konusu ile ilgili sorumluluk bilincini geliştirmek ve belirlenen değerin kamuoyu ile örtüşmesi açısından ilk olarak  “tutumluluk”  değeri belirlenmiştir.

Tutumluluk, kişinin parasını, malını, eşyasını, zamanını ve sağlığını gerektiği gibi koruma ve kullanmasıdır. Sadece kendimize ait olanı değil, her yerde elektriği, suyu, yiyecekleri, okul ve toplum araçlarını özenli kullanmaya alışmalıyız.

İsraf, gereksiz, amaçsız ve yararsız yere mal, emek, zaman ve kaynak harcamasıdır. İsraf; bilinçsiz bir harcama, haksız ve yersiz bir yok ediştir. Hiç bir kaynak sınırsız değildir.

İnsanların, sürekli tüketime yönelmesi sonucunda pek çok ülke gibi bizim ülkemizde de çeşitli olumsuzluklar ve yanlış alışkanlıklar ortaya çıkmıştır.  İnsanlar doyumsuz kişiler haline gelmiştir. Sınırlı hammadde kaynakları giderek azalmış ve israf, alışkanlık haline gelmiştir.

 

Çocuğunuzun İsraftan Kaçınıp Tutumlu Davranışlar Geliştirmesi İçin Neler Yapabilirsiniz…

     Çocuklarınızın tutumlu birey olmalarını istiyorsanız öncelikle anne baba olarak sizler model olmalısınız

  •      Ders araçlarını, giysilerini, harçlığını tutumlu kullanan çocuk, bu güzel alışkanlığı büyüyünce de devam ettirir.
  •      Boşa akan musluğu, gereksiz yanan lambayı kapatan, yemeğini israf etmeyen çocuk, bunu alışkanlık haline getirir.
  •      Okul çağında zamanını iyi değerlendirme alışkanlığı kazanan insan ileride kendine, ailesine çevresine, yurduna yararlı bir vatandaş olur.
  •      Çocuklarımızın internet, telefon ve televizyon başında geçen zamanı planlı ve sınırlı olmalıdır.
  •      Aile fertleri ile birlikte ortak bir tasarruf planı hazırlanmalıdır.
  •      Çocuk, evde, ailenin sınırlı bir bütçesi olduğunu ve her istediğini gelişigüzel satın alamayacağını bilmelidir.
  •      Bir serbest zaman etkinliği olarak evde ki eşyaları ufak tefek onarmayı öğrenen çocuk, ilerde o işleri kendisi yaparak tasarruf edebilir.
  •      Çocuğun alışverişe götürülerek fiyatlar hakkında bilgi sahibi olması, tasarrufu yaşayarak öğrenmesi sağlanabilir. Verilen harçlığı da hesaplı kullanması için ailenin rehber olması, denetlemesi gerekir.
  •      Evde işe yaramayan malzemelerle çocuklarına oyuncak yapan anne, hesaplı davranma alışkanlığını çocuğuyla birlikte uygulayarak göstermiş olur.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.01.2019 - Güncelleme: 16.01.2019 10:43 - Görüntülenme: 839
  Beğen | 0  kişi beğendi